kuchnia włoska Kraków

Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może w następstwie tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne oraz właściwe dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również wyśmienite oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, niemniej jednak też są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Spójrz na kilka poniższych składników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to niemalże potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

Italian Cuisine Krakow

   

Pomidory z puszki
Orzeźwiające pomidory są idealne, ale te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i obniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.