Wino czerwone

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich dań.

Wino polskie

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.

wino w kartonie

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.