Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co lubią jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu kultowych na całym świecie. Dzisiaj skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?

Co jest w największym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją także sami Włosi.

Kapitalna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić wolno jej rzeczywiście długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.