Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie jedzenie
Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. bogata karta win w nowej włoskiej restauracji Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film