Autentyczna włoska restauracja – klasyczne menu
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najbardziej popularny rodzaj restauracji. Cenimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, treściwe oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci kosztują rzadsze potrawy – risotto, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją warto przyjrzeć się kilku istotnym elementom: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie można znaleźć też mniej typowe potrawy, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność i potrawy z różnych części kraju. W dobrej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .
Dobre wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zapominać trunków. Kolacja na włoską modę bez wyjątku powinien zawierać też trunek. Lampka białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji kanon. czytaj więcej o naszej restauracji Najbardziej znane wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i monti z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być rozpoznawana jako faktycznie włoska, musi mieć szeroką kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film